Joc de coco

Fa uns dies algú em va preguntar si podia ajudar-lo a solucionar un problema matemàtic que li havien posat en una classe d’una assignatura de la carrera de Magisteri de llengua estrangera. Deixant a part que això seria com si a mi em demanéssin que fes una traqueotomia vaig trobar el problema interessantot, com diria el Tomàs Molina de Polónia.

Es tracta de trobar una fórmula (o equació) per saber el número mínim de moviments que calen per desplaçar una fitxa situada en un tauler de n costats d’un racó a l’oposat, tinguent de primeres el tauler ple de fitxes menys a la posició que ha d’assolir la fitxa. M’explico millor. Posem per cas un tauler de 2×2, on 0 1 i 2 són fitxes:

Veiem com es necessiten com a mínim 5 moviments per portar la fitxa 0 a l’altre cantó del quadre. Per trobar la fórmula caldrà primer trobar el número MÍNIM de moviments per un quadrat amb 3,4,5… costats caselles per costat (nxn) i veure quina relació hi ha entre ells. Recomano fer-ho amb grans d’arrós, avellanes, troços de paper… He posat “mínim” en majúscules perquè sino no trobareu cap relació! A veure com va, sinó ja posaré pistes 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *